1 Şubat 2016 Pazartesi

Hangi Programlama Dili Seçilmeli?


Hangi  Programlama Dili Seçilmeli?

  Yapmak istediğiniz işlemi bilgisayara yaptırmak için programlama dili kullanırız. Programlama dili ileri seviye, orta seviye ve düşük seviyeli diller olarak gruplanabilir. Seviyeleri makine diline yaklaştıkça düşer, konuşma diline yaklaştıkça artar. Makine dili bilgisayarın anladığı dildir. Bilgisayarların anladığı aslında sadece 0 ve 1'lerden oluşur. İşte, programlama dilleri de bizim yazdıklarımızı 0 ve 1'lere dönüştürerek bilgisayarla konuşmamızı sağlar. Bu şekilde istediklerimizi bilgisayara yaptırabiliriz.
   
 Düşük seviyeli dillere örnek Assembly dilidir. Makine diline çok yakındır. Ama bu dille istediğinizi yaptırmak o kadar kolay değildir. Öğrenmek çok zahmetlidir. Günümüzde bilgisayarın işlemcisi gibi donanıma çok yakın parçalarla ilgilenen kişiler Assembly dili kullanır. 

  Orta seviyeli diller, C dil ailesi.(C, C++, C# gibi)  Bu seviyede dil konuşma diline biraz daha yakındır. Programın hızlı olmasını sağlar. Bu yüzden tercih edilirler. 
  
  Yüksek seviyeli diller neredeyse konuşma dili gibidir. Örnek olarak, Java, Pascal, Basic verilebilir.
Öğrenmek kolaydır, Program yazmanın zevkini tadabilirsiniz. Ama konuşma diline yaklaştıkça hızdan taviz verilir. Kendimiz için kolaylaştırdıkça, bilgisayar için zorlaştırıyoruz. Bu şekilde de düşünebilirsiniz.

  Hangi dili seçmeniz gerektiğiyse, tamamen sizin projenize bağlıdır. Hangi amaçla program yazıyorsanız ona göre programlama dili seçmelisiniz. Sadece kod yazmak amaçlı dil öğrenmek istiyorsanız, programlama dilinden çok algoritma mantığına ağırlık vermelisiniz. Daha sonra projeniz için gerekli dili öğrenmek zor olmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder