16 Şubat 2016 Salı

Bilişim Alanında Meslekler

   

 Bilişim sektörü çok geniş alanlara sahiptir. Günümüzde üniversitelerin bilgisayar mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar kendi istedikleri alanda uzmanlaşabiliyor.Uzmanlaşabileceğiniz alanlara yönelik fikir sahibi olmak ilk adımdır. Bir an önce kararınızı verip ilk adımı atmanız gerekiyor.
Bu yazımda çeşitli alanlara yönelik genel bilgi, iş olanakları ve maaş durumlarını okuyacaksınız. Başlamadan belirtmek isterim maaşlar ortalamadır. Siz kendinizi ne kadar geliştirirseniz maaşınız o kadar artar.   


İş Analisti
  Müşteri ile yazılımı geliştiren arasındaki bağdır. Müşterinin ihtiyaçlarını tespit eder, analiz eder, test eder ve yönetir. İş analisti, ihtiyacı belirledikten sonra çözüm üretir. Projenin iş ihtiyaçlarını belirler. Kullanıcıları ve ihtiyaçlarını belirler. Tespitlerini belgeler. Kullanıcılarla mülakat yapar, rakip ürünleri analiz eder. Müşteriyle etkileşimde kalarak ihtiyaçların doğru belirlendiğinden emin olur. İhtiyaçların değişimini izler. Ürün önerileri ve güncellemeleri sunar. İş analisti projenin temelini hazırlar. Yaptıkları tespitler doğru ürünün kilit noktasıdır. Detaycı, dinleme becerisi olan, analitik düşünen, gözlemci kişiler olmalıdır.
Maaş >> 2500 Tl - 4200 Tl


Veritabanı Yöneticisi
  Büyük şirketler çok büyük verilere sahiptirler. Sürekli büyüyen verilerin takibi ve yönetimi sağlanmalıdır. Bunu sağlayan veritabanı yöneticisidir. Veri alt yapısını oluşturur. Veritabanları fiziksel veriyi mantıksal olarak tutar. Veritabanı sistemlerini kurar, verilerin güvenliğini sağlar, verilerde sorgu yazar. Veritabanını yönetir, günceller ve denetler. Kişilerin hangi bilgiye ulaştıklarını, ne değişiklik yaptıklarını ve ne zaman yaptıklarını tespit edebilirler. Dev şirketlerde bu bilgiler kritik öneme sahiptir. Kişi verileri mutlaka korunmalıdır. Bunu verileri düzenli olarak yedekleyerek yapar. Problem anında verilerin hızla döndürülmesini sağlar. Verilerdeki büyümeyi kontrol altına alır. Veritabanından maximum performansı almaya çalışır. İş olanakları oldukça çoktur.
Maaş >> 1200 Tl - 5000 Tl


Ağ Sistemleri Uzmanı
  Ağ dediğimiz olay iki bilgisayarın birbirine bağlanmasından, kıtaları birbirine bağlamaya kadar gider. Bilgisayarın iletişimidir. Haberleşme, dosya paylaşımı ağlarla sağlanır. Ağ sistemleri uzmanı bunlara çözüm getirir. Kurumun iletişim alt yapısını kurar ve yönetir. Donanım bilgisi de gerektirir. Küçük, orta ve büyük ölçekli ağları kurar, yönetir, güvenliğini sağlar. CCNA, CCNP gibi sertifikalar eğitimin bir parçasıdır.
Maaş >> 2400 Tl - 6000 Tl


Test Mühendisi
  Yazılımın son safhasında çok etkindirler. Geliştirilen üründe testler yapar. Böylece müşterinin memnuniyetini sağlamaya çalışır. Sadece son evrede bulunmaz. Projenin başından itibaren takip eder. Eğer akışı bozan bir durum tespit ederse bildirir ve çözüm sunar. Performans, kalite, uygunluk yaptığı testlerden sadece birkaçıdır. Arayüzden ya da kod içinden test yapabilir. Bu yüzden kod bilgisi ve analiz becerisine sahip olmalıdır. Yazılımın ihtiyacı karşılaması önemlidir. Her yazılım şirketinde ihtiyaç vardır. Dikkatli, detaycı, analitik düşünen, sorumluluk sahibi kişilerdir.
Maaş >> 1800 Tl - 5000 Tl


Yazılım Mimarı
  Projenin tasarımını yapar ve genel yapısını oluşturur. Projenin içinde bütünlük sağlaması için, projeye bütün olarak yaklaşır. Yazılımın kendi içindeki ilişkilerini kurar ve dokümentasyonunu hazırlar. Kod yazımına uygun hale getirir ve gerisini programcılara devreder. Hata olduğunda programcıyla bir araya gelir. Projenin yapısını bozmadan çözüm sunar.
Maaş >> 3500 Tl - 6000 Tl


Güvenlik Uzmanı
  Siber olaylarla ilgilenir. Siber olayları engeller, verdiği zararları önler veya azaltır. Kurumu koordine ederek, diğer çalışanları bilgilendirir. Sistemin güvenli olması için çalışmalar yapar. Atakları, virüsleri önler. Her kurum verilerini korumak ister. Bunun sebeple güvenlik uzmanlarına geniş iş sahası sağlar.
Maaş >> 2400 Tl - 7200 Tl


Sistem Uzmanı
  Projenin ihtiyaçlarını belirler. En uygun teknolojileri seçer. Kullanıcıların sistemle yaşadığı problemleri tespit eder ve çözer. Sistemin sürekli tekrar eden işlerine çözüm sunar. Verilerin zarar görmesi durumunda kurtarma planı hazırlar. Şirketin haberleşme, mesajlaşma güvenliğini sağlar. Ağ ve güvenlik hakkında bilgili olmalıdır.
Maaş >> 1400 Tl -4500 Tl

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder